Thursday, March 12, 2015

Student Au Pair Program-SAD, Francuska, Nemačka, Austrija i Španija




           
AU PAIR je program medjunarodne kulturne razmene studenata. Zahvaljujuci ovom programu vise desetina hiljada devojaka iz citavog sveta ima priliku da nekoliko meseci provede u drugoj sredini, usavrsi jezik zemlje u kojoj boravi, upozna drugu kulturu i obicaje, sklopi nova poznanstva i stekne nova zivotna iskustva. Krajnji cilj ovog programa je zbližavanje različitih naroda i kultura i uspostavljanje bolje saradnje i razumevanja medju njima.
Status Au Pair devojaka u Evropi regulisan je dokumentom“Accord europeen sur le placement Au Pair”  usvojenim u Strazburu, 24.11.1969.god., od strane Saveta Evrope., dok je u SAD njihov polozaj regulisan dokumentom “Department of  State Regulations Au Pair (22CFR62.31)”.  
Ucesnice programa, Au Pair devojke, imaju obezbedjen smeštaj i ishranu u odabranoj porodici, kao i nedeljni dzeparac. Njihov zadatak je da pomognu porodici u kojoj borave oko cuvanja dece. Takodje su u obavezi da pohadjaju kurs jezika, koji finansiraju od dzeparca. Iznos dzeparca je razlicit u zavisnosti od zemlje u kojoj devojka boravi. Vazno je naglasiti da Au Pair devojke nisu ni gosti/turisti u zemlji u kojoj borave na Au Pair programu, ali ni zaposlena lica, vec naprosto “Au Pair devojke”, sto predstavlja posebnu statusnu kategoriju.
Ono sto zelimo da napomenemo je da Au Pair program NIJE PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA, već program medjunarodne kulturne razmene;  učesnice programa ne dobijaju radnu, već studentsku vizu i za pomoć u čuvanju dece dobijaju džeparac, a ne platu.

IAPA – INTERNATIONAL AU PAIR ASSOCIATION
Realizaciju Au Pair programa kontroliše, izmedju ostalih, i medjunarodna organizacija IAPA-International Au Pair Association. Ova organizacija okuplja agencije iz sveta koje organizuju Au Pair program, propisuje standarde za realizaciju programa, kao i kriterijume prilikom izbora Au Pair porodica i Au Pair devojaka. IAPA je osnovana 1994.god. sa ciljem ustanovljavanja jedinstvenih kriterijuma u pogledu uslova za učešće na Au Pair programu, regulisanja medjusobnih prava i obaveza učesnika Au Pair programa, kao i uspostavljanja standarda kojima se rukovode sve organizacije i agencije iz sveta koje su uključene u realizaciju Au Pair programa.
Karavan travel je član IAPA-e od njenog osnivanja 1994.god.  

ORGANIZATORI  PROGRAMA
Organizatori Au Pair programa su akreditovane agencije iz zemalja u koje se šalju Au Pair devojke u saradnji sa Karavan travelom, kao njihovim ovlašćenim zastupnikom. Karavan travel saradjuje isključivo sa proverenim agencijama članicama IAPA organizacije.

AU PAIR PORODICA
Da bi zainteresovana porodica primila Au Pair devojku, potrebno je da zadovolji odredjene kriterijume i ispuni uslove predvidjene Au Pair programom. Au Pair porodica mora da poštuje obaveze preuzete Au Pair ugovorom. Članovi porodice moraju imati državljanstvo zemlje u kojoj žive (Pr.: porodice čiji članovi imaju regulisano prebivalise, ali ne i državljanstvo zemlje u kojoj borave, ne mogu primati Au Pair devojke); u porodici se mora govoriti jezikom zemlje u kojoj porodica živi; porodica mora Au Pair devojci da obezbedi zasebnu sobu i ishranu, da Au Pair devojku prihvati kao člana porodice i omogući joj da, ravnopravno sa ostalim članovima, učestvuje u životu porodice; da devojci isplaćuje nedeljni džeparac i omogući joj odmor prema pravilima programa.

GDE SE PORODICE NALAZE?
Ne možemo garantovati smeštaj u odredjenoj regiji, gradu, mestu. Treba imati na umu da je porodica ta koja vas čini srećnom, a nikako ne lokacija.

TRAJANJE PROGRAMA
Devojke mogu na Au Pair programu boraviti od 3 do 12 meseci. Trajanje progama zavisi od uslova programa koji su specificni za svaku zemlju ponaosob.



ŠTA OČEKUJU PORODICE OD AU PAIR DEVOJKE
Dečija ljubav
Au Pair devojke imaju veliku odgovornost. Njihovi domaćini im na čuvanje poveravaju svoje najveće blago, svoju decu. Obzirom da Au Pair devojka najveći deo vremena provodi sa decom, neophodno je da je ona vole. Pokažite svojim domaćinima da mogu računati na vas. Pokažite deci da su u vama dobili stariju sestru, punu pažnje i razumevanja.
Fleksibilnost
Prava i obaveze Au Pair devojke i porodice domaćina su u najvažnijim stvarima definisani regulacijom Au Pair programa. Ponekad je neophodno, shodno konkretnim okolnostima, modifikovati dogovor. Porodica domaćin očekuje od Au Pair devojke pomoć u čuvanju dece. Staranje o deci nije posao sa fiksnim radnim vremenom. Roditelji iz pojedinih porodica rade vikendom ili noću i od Au Pair devojke se očekuje da se tome prilagodi.
Angažman
Porodica domaćin od Au Pair devojke očekuje da bude motivisana u obavljanju svojih obaveza. Ne očekujte da ćete dobiti direktive; od vas se očekuje inicijativa. Imaćete mogućnost da iskažete svoju kreativnost. Organizujte vreme deci, ne dozvolite im da gledaju TV, već im predložite da se zajedno igrate.
Istrajnost
Boravak u inostranstvu u svojstvu Au Pair devojke nije sinonim za odmor. Biće trenutaka kada ćete se osetiti usamljeno i nostalgično. Treba da budete spremne da se suočite sa takvim situacijama. Ne plašite se da sklopite nova prijateljstva. Ne ustručavajte se da razgovarate i potražite pomoć (u teškim momentima kroz koje ćete prolaziti) od porodice domaćina i agencija koje realizuju program. Stojimo vam na usluzi tokom čitavog trajanja programa.
Integracija u novu sredinu
Na početku boravka u novoj sredini, moguće je da ćete se osetiti pomalo nelagodno dok ne pronadjete svoje mesto u Au Pair porodici. Možda će vam biti teško da u prvo vreme napravite granicu izmedju privatnog života i angažmana u okviru porodice. Deca će, možda, želeti da im poklonite pažnju i za vreme vašeg slobodnog vremena. Porazgovarajte o tome sa porodicom i potrudite se da pronadjete rešenje. Kao privremeni član porodice, odnosite se prema deci kao njihova starija sestra. Ne ustručavajte se da pomognete u svakodnevnim sitnim kućnim poslovima kako to verovatno činite i u sopstvenoj kuci.
Tolerancija
Boravićete u sredini koja ima različitu kulturu od vaše. Budite obazrivi da nekoga nehatno ne uvredite usled nedovoljnog poznavanja njegove kulture. Budite otvoreni i tolerantni za stvari koje čine sastavni deo kulture drugih. Moguće je da će vam neki lokalni običaji izgledati čudno. Ali upravo će vam ovakva iskustva omogućiti da proširite sopstveni pogled na svet. Niko vas neće prisiljavati da prihvatite nešto što vašoj kulturi nije svojstveno, ali je neophodno da poštujete kulturu zemlje domaćina u istoj meri u kojoj ona poštuje vašu kulturu.      

ŠTA MOGU DA OČEKUJU AU PAIR DEVOJKE U PORODICI  DOMAĆINU
Džeparac
Učešćem na Au Pair programu Au Pair devojka ima pravo na nedeljni džeparac čiji iznos je različit u zavisnosti od zemlje u kojoj boravi.
Prihvaćena kao član porodice
Au Pair porodica će vas prihvatiti kao člana svoje porodice sa kojim će deliti radost svakodnevnog življenja.
Zasebna soba
Porodica domaćin će vam obezbediti zasebnu sobu u kojoj ćete se odmarati, provoditi slobodno vreme (ukoliko želite da se osamite), učite i sl.

USLOVI ZA UČEŠĆE NA PROGRAMU
Na Au Pair programu mogu da učestvuju devojke koje imaju:
-          18 - 26 godina starosti
-          status studenta (na Univerzitetu ili Višoj školi)
-          tečno govore jezik zemlje u koju odlaze na program (najmanje srednji nivo znanja) ili engleski jezik
(Španija)
-          iskustvo u čuvanju dece
-          vozačku dozvolu (za SAD obavezna, za ostale države poželjna)
-          dobro zdravstveno stanje
Učesnice Au Pair programa treba da budu: komunikativne, tolerantne, savesne, odgovorne i bez kriminalnog dosijea. Kandidatkinje koje su u braku ili imaju decu, ne mogu biti učesnice Au Pair programa.



DESTINACIJE
Agencija realizuje Au Pair program u: SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji i Španiji.
Napomena: Pored opstih uslova, koji važe za Au Pair programe u čitavom svetu, svaka država ima i svoje posebne uslove koji su sastavni deo programa.





CENA

Troškovi prijavljivanja
8.000 dinara
Cena programa
350 EUR


·         Dinamika plaćanja

-          iznos na ime troškova prijavljivanja - prilikom prijavljivanja na program
-          cena programa - nakon dobijanja odgovarajuće porodice odn. dokumenata na osnovu kojih se dobija viza

·         Cena za program Au Pair USA uključuje:

-          pronalaženje odgovarajuće Au Pair porodice
-          povratnu avio kartu do Njujorka (sa uključenim avio taksama)
-          orijentacioni program u Njujorku, u trajanju od 4 dana
-          zdravstveno osiguranje
-          obavezan kurs (po izboru Au Pair devojke) do iznosa od 500 USD
-          obezbedjivanje neophodne dokumentacije za dobijanje J-1 vize (formular DS 2019)
-          transfer od hotela u Njujorku do Au Pair porodice
-          usluge Lokalnog koordinatora
-          pomoć i usmeravanje tokom čitavog trajanja programa
-          besplatan servis telefon dežuran 24 časa dnevno

·         Cena za Au Pair program u Evropi uključuje:

-          pronalaženje odgovarajuće Au Pair porodice
-          zdravstveno osiguranje za vreme trajanja programa (u Francuskoj)
-          delimično pokriće troškova obaveznog zdravstvenog osiguranja  (u Nemačkoj)
-          obezbedjivanje dokumenta za dobijanje Au Pair vize
-          sufinansiranje troškova lokalnog transporta (u Nemačkoj i Francuskoj)
-          sufinansiranje kursa jezika (Austriji)
-          usluge Lokalnog koordinatora
-          pomoć i usmeravanje tokom čitavog trajanja programa

·         Cena programa Au Pair USA ne uključuje:
-          troškove viziranja i zakazivanja termina za viziranje
-          SEVIS troškove
-          transfer od/do aerodroma u Njujorku do hotela

·         Cena Au Pair programa u Evropi ne uključuje:
-          troškove viziranja
-          troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja (Austrija)
-          transfer do i od Au Pair porodice
-          troškove lokalnog transporta (sa izuzetkom Nemačke i Francuske)
-          troškove kursa jezika (izuzev u Austriji, gde porodica delimično snosi troškove)
-          prevod i overu dokumenata od strane sudskih tumača
-          troškove pribavljanje boravišnih dozvola
-          troškove zdravstvenog osiguranja (izuzev u Francuskoj)

PRIJAVLJIVANJE
Prilikom prijavljivanja na program, potrebno je dostaviti sledeća dokumenta:
1.      čitko popunjenu prijavu
2.      lekarsko uverenje *
3.      pismo Au Pair porodici (u kome je potrebno ukratko opisati sebe, svoju porodicu, razloge zbog kojih želite da učestvujete na Au Pair programu, kakvo iskustvo imate u čuvanju dece, vozačko iskustvo, i sl.). Na vrhu svake strane obavezno napisati svoje ime, prezime i adresu stanovanja.
4.      2 preporuke o čuvanju dece (od roditelja čiju ste decu čuvali)*  
5.      1 preporuka profesora*
6.      foto-album (sastavljen od 8 fotografija sa porodicom, prijateljima, decom koju ste čuvale). Fotografije treba da budu zalepljene na papiru A4 formata i ispod svake fotografije obavezno naznačeno ko je na njoj.
7.      4 fotografije pasoškog formata, sa osmehom, i ispisanim imenom na poledjini
8.      fotokopiju vozačke dozvole (za USA obavezno, za Evropu poželjno)
9.      uverenje iz MUP da niste osudjivani*
10.  uverenje iz suda da niste pod istragom*
11.  uverenje sa fakulteta o studiranju*
12.  fotokopiju diplome o završenoj srednjoj školi (poželjno je priložiti i kopije drugih diploma o završenim kursevima jezika, crtanja, prvoj pomoći, sa sportskih i umetničkih takmičenja i sl).*
13.  fotokopiju prve stranice pasoša
14.  izvod iz matične knige rodjenih (za Nemačku, Austriju  i Francusku)*
15.  potvrdu o znanju nemackog jezika (za Nemačku i Austriju)*
16.  uverenje o prebivalištu (za Austriju)*
17.  potvrdu o uplaćenim troškovima prijavljivanja
18.  Curriculum Vitae (kratku biografiju)

*Napomena:    Lekarsko uverenje mora biti prevedeno od strane sudskog tumaca, ukoliko nije napisano na formularu iz prijave. Preporuke moraju biti prevedene, ukoliko nisu napisane na jeziku zemlje za koju devojka aplicira. Uverenja iz MUP-a, suda i sa fakulteta, diploma o zavrsenoj srednjoj skoli, izvod iz maticne knjige rodjenih, uverenje o prebivalistu i potvrda o znanju nemackog jezika moraju biti prevedeni od strane sudskog tumaca

Prijave se primaju tokom čitave godine. Nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Optimalno vreme od momenta prijavljivanja do početka programa iznosi oko 2,5 meseca, a može biti i znatno duže, u zavisnosti od brzine pronalaženja odgovarajuće porodice.



·         Kako da povećate šanse da vam se brzo pronadje odgovarajuća porodica?

Što ste fleksibilniji u pogledu broja i starosti dece, ishrane i sl. to će biti lakše da se pronadje odgovarajuća porodica. Proces pronalaženja porodice biće sporiji ukoliko imate posebnih zahteva.

·           Kako treba da izgleda dosije knadidatkinje za Au Pair program?

Prijava treba da bude čitko popunjena i uredna. Dokumenta treba da budu složena, overeni prevodi obavezno uz originale dokumenta, foto album sa objašnjenjima …
Fotografije su veoma važne: budite nasmejani. Predstavite se kroz fotografije sa svojom porodicom, sa decom koju ste čuvali, priložite i neke interesantne fotografije iz detinjstva, sa putovanja, proslava, sa fakulteta itd.
Pošto kompletirate dokumentaciju, pozovite telefonom agenciju i zakažite razgovor. Prilikom predaje prijave, obavezan je intervju.

·         Poziv porodice - domaćina

Ukoliko devojka, kandidat za Au Pair program, zadovoljava kriterijume za učešće na programu, kompletna dokumentacija se prosledjuje agenciji-partneru u zemlji u koju devojka-kandidat zeli da putuje, koja pronalazi odgovarajuću porodicu. Au Pair porodica kontaktira devojku telefonom. Nakon toga devojka i porodica daju svoju saglasnost o medjusobnom prihvatanju. Po dobijanju saglasnosti, otpočinje proces pribavljanja odgovarajuće dokumentacije za dobijanje vize, zakazivanje razgovora u Konzulatu, viziranje...

ODUSTAJANJE OD UČEŠĆA NA PROGRAMU
Ukoliko devojka odustane od učešća na programu pre nego što dobije odgovarajuću porodicu, gubi pravo na povraćaj novca uplaćenog na ime troškova prijavljivanja.

Ukoliko devojka odustane od učešća na programu nakon dobijanja vize, gubi pravo na celokuno uplaćeni iznos.



AU PAIR USA


Posebni uslovi

  • Trajanje programa
Program Au Pair  u USA traje 12 meseci. Nakon završenog programa, Au Pair devojka ima pravo da najduze  mesec dana boravi u SAD turistički, pre nego što se vrati u svoju zemlju. Postoji mogućnost da se produži trajanje Au Pair programa za još godinu dana (uz ispunjenje odredjenih uslova). Nakon završenog programa, učesnice programa su u obavezi da se vrate u svoju zemlju.

·         Obaveze Au Pair devojke

Au Pair devojka imaj obavezu da:

-          pomogne u čuvanju dece 45 sati nedeljno + 1-2 večeri nedeljno

-          vodi računa o deci dok su roditelji na poslu

-          kontroliše i pomaže deci prilikom izrade domaćih zadataka

-          pomaže deci prilikom oblačenja

-          vodi decu u školu i na vanškolske aktivnosti
-          pomaže ukućanima pri obavljanju svakodnevnih kućnih aktivnosti (teški kućni poslovi-pranje prozora, košenje trave kao i briga o kućnim ljubimcima, ne spadaju u obaveze Au Pair devojke) 
-          pohadja kurs engleskog jezika odn. kurs po svom izboru do iznosa od 500 USD
-          poštuje i savesno obavlja ugovorene obaveze
-          pristojno se oblači i ponaša
-          vodi računa o urednosti svoje sobe

·         Prava Au Pair devojke

Au Pair devojke u SAD imaju pravo na:
-          nedeljni džeparac u visini 195,75 USD
-          plaćeno zdravstveno osiguranje
-          1 slobodan dan nedeljno odn. 2-nedeljni odmor nakon 6 meseci od početka programa
-          plaćenu povratnu avio-kartu na relaciji Beograd-Njujork-Beograd
-          plaćen 4-dnevni orijentacioni program u Njujorku (na početku programa)
-          plaćen kurs prema sopstvenom izboru do visine 500 USD
-          učešće u društvenim aktivnostima koje se organizuju za Au Pair devojke u SAD
-          asistenciju i pomoć Lokalnog Koordinatora
-          besplatan servis telefon, za slučaj urgencije, dežuran 24h 

  • Primer rasporeda dnevnih aktivnosti Au Pair devojke:

8:00 a.m.
Doručak sa Rajanom i Britni
8:20 a.m.
Spremanje Britni za školu
8:45 a.m.
Vožnja Britni do škole
10:00 a.m.
Igranje sa Rajanom
12:00 p.m.
Ručak sa Rajanom
02:00 p.m.
Priprema Rajana za spavanje
03:30 p.m.
Odlazak po Britni u školu
04:00 p.m
Pripremiti užinu i raditi
domaći zadatak sa Britni
05:15 p.m.
Roditelji-domaćini dolaze sa posla
06:00 p.m.
Večera sa porodicom
07:00 p.m.
Sastanak sa prijateljima u Starback-u


·         Lokalni koordinator

Lokalni koordinator ima veoma važnu ulogu u ovom programu. To je osoba koja živi u blizini Au Pair porodice i koja dobro poznaje prilike u njoj. Lokalnog koordinatora angažuje agencija-Sponzor iz SAD. On, na osnovu dobrog poznavanja potreba i želja porodica zainteresovanih da prime Au Pair devojku, kao i uvida u želje i očekivanja devojaka zainteresovanih za učešće na Au Pair programu, pravi preliminarnu selekciju i predlaže porodicama Au Pair devojke. Lokalni koordinator, pored agencije-Spozora iz SAD, vodi računa o Au Pair devojci sve vreme trajanja programa (pomaže joj da se lakše adaptira na novi način života i obaveze koje ima kao učesnica programa, pruža savete i pomoć u svakodnevnom životu, prilikom upisa na željeni kurs, otvaranja računa u banci i sl. Lokalni koordinator predstavlja vezu izmedju Au Pair devojke, Au Pair porodice i agencije-Sponzora u SAD. U nadležnosti Lokalnog koordinatora je i organizacija druženja Au Pair devojaka, koja se organizuju prosecno jednom mesečno i od veoma su velike koristi ucesnicama programa.  
   

·         Procedura pronalazenja odgovarajuce Au Pair porodice odn. Au Pair devojke

Devojka, kandidatkinja za Au Pair program, pošto prikupi neophodnu dokumentaciju, treba da telefonom pozove agenciju Karavan travel i zakaže intervju. U zakazanom terminu, biće obavljen intervju na engleskom jeziku, nakon cega, devojka radi psihološki test (takodje na engleskom jeziku). Ukoliko devojka zadovoljava kriterijume za učešće na programu, kompletna dokumentacija se prosledjuje Sponzor agenciji u SAD. Sponzor agencija zatim prijavu prosledjuje porodicama zainteresovanim da prime u svoj dom Au Pair devojku. Posto dobije dosije devojke, Au Pair porodica stupa u kontakt sa devojkom. Nakon toga, porodica i devojka treba da se izjasne o tome da li prihvataju devojku odn. porodicu sa kojom su kontaktirale. Ukoliko odgovori budu pozitivni, Sponzor organizacija šalje, poštom, dokumentaciju neophodnu za viziranje. Ukoliko odgovor porodice odn. devojke bude negativan, procedura spajanja Au Pair porodice i Au Pair devojke se ponavlja. Proces od prijavljivanja do odlaska na program može da traje i nekoliko meseci.   

·         Viza

Au Pair program je obrazovni program medjunarodne kulturne razmene. Devojke prijavljene na ovaj program dobijaju J-1 vizu (Exchange Visitor Visa) koja traje 12 meseci. Na ulasku u SAD, učesnice programa, na osnovu
J-1 vize, dobijaju i turističku vizu u trajanju od mesec dana. Turisticka viza omogucava Au Pair devojkama da, nakon završetka programa, mogu najduže mesec dana da putuju po SAD. Turistička viza, koja se dobija prilikom ulaska u SAD je sastavni deo J-1 vize. U SAD postoji mogućnost produženja vize za učesnice Au Pair programa na još godinu dana. Nakon završenog programa, učesnice programa su u obavezi da se vrate u svoju zemlju.

·         Transfer do Au Pair porodice

Pošto devojka dobije odgovarajuću vizu u nadležnom Konzulatu SAD, Sponzor organizacija ce poslati avionsku kartu. Polasci su iz Beograda. Troškovi transfera od aerodroma u Njujorku do hotela na Menhetnu, gde će biti održana orijentacija za Au Pair devojke, padaju na teret Au Pair devojke. Troškove transfera od hotela u Njujorku do Au Pair porodice, nakon završenog orijentacionog programa, snose Sponzor organizacija i Au Pair porodica.

·         Orijentacioni program (seminar) u Njujorku

Sponzor organizacija iz SAD, svakog ponedeljka organizuje orijentacione programe (seminare) za devojke, učesnice Au Pair programa u SAD. Au Pair devojke u Njujork stižu ponedeljkom. One imaju obezbedjen smeštaj u hotelu New Yorker na Menhetnu (www.newyorkerhotel.com) u kome se i održava orijentacioni program (seminar) koji traje ukupno 4 dana. Seminar ima za cilj da Au Pair devojke pripremi za boravak u SAD i u američkoj porodici. Deo seminara je posvećen čuvanju i odgoju dece, a ukljucen je i kratak kurs iz prve pomoći. Tokom orijentacionog programa, svaka devojka ce dobiti brošure koje će joj biti od velike koristi tokom boravka u SAD. Orijentacioni program organizuje i koordinira Sponzor organizacija iz SAD, sa svojim stručnim timom u koji su uključeni psiholozi, pedagozi i aktivisti koji vrše obuku iz prve pomoći.       
    







AU PAIR FRANCUSKA


Posebni uslovi

O Francuskoj i Francuzima ste sigurno vec dosta toga culi, a možda ste imali priliku i da posetite Francusku. Neke stvari će se podudariti sa pričama koje ste čuli, a neke neće. Nešto će vam se dopasti, a nešto neće. Medjutim, ono sto treba da znate je da ce vaš boravak u Francuskoj, na programu Au Pair, biti jedno nezaboravno iskustvo.
Evo nekoliko osnovih stvari o Francuskoj i Francuzima:
Republika Francuska je moderna, bogata i politički stabilna zemlja. Ona ima oko 60 miliona stanovnika. Francuski, kao jedan od najlepših jezika sveta, iako težak, da se perfektno savladati. Ukoliko dodjete sa solidnom osnovom, utoliko ćete brže napredovati. Onog momenta kada budete počeli da razmišljate i sanjate na francuskom jeziku, znajte da ste ga potpuno savladali.
Francuska važi za zemlju sa dobrim ukusom. Za nju se vezuju: visoka moda, ukusna vina, raznolikost sireva, umetnost... Životni stil Francuza će vas oboriti s nogu. Francuska zaista ima sta da ponudi. Mnoge stvari će vam pričiniti zadovoljstvo dok ih budete otkrivali. Francuska kuhinja je poznata po raznolikosti i specifičnosti ukusa. U njoj ćete pronaći izobilje najukusnijih sireva, suhomesnatih proizvoda, peciva i vina. Ne ustručavajte se da probate specijalitete regionalnih kuhinja. U francuskim porodicama veliki značaj pridaje se božićnim i uskršnjim raspustima, kao i porodičnim ručkovima kada se porodice okupljaju.    
  • Trajanje programa
Devojke mogu na Au Pair programu u Francuskoj boraviti od 6-12 meseci, tokom čitave godine odn. 2-3 meseca tokom leta.

·         Obaveze Au Pair devojke

Au Pair devojka ima obavezu da:
-          pomogna u čuvanju dece 30 sati nedeljno + 1-2 večeri nedeljno
-          vodi računa o deci dok su roditelji na poslu
-          kontroliše i pomaže deci prilikom izrade domaćih zadataka
-          pomaže deci prilikom oblačenja
-          vodi decu u školu i na vanškolske aktivnosti
-          pomaže ukućanima pri obavljanju svakodnevnih kućnih poslova (teški kućni poslovi, pranje prozora, košenje trave kao i briga o kućnim ljubimcima ne spadaju u obaveze Au Pair devojke) 
-          pohadja kurs francuskog jezika (troškove kursa finansira devojka od džeparca)
-          poštuje i savesno obavlja ugovorene obaveze
-          pristojno se oblači i ponaša
-          vodi računa o urednosti svoje sobe

·         Prava Au Pair devojke

Au Pair devojka ima pravo na:
-          zasebnu sobu i ishranu u okviru porodice
-          ugovoreni nedeljni džeparac min. 75 EUR 
-          plaćeno zdravstveno osiguranje tokom trajanja programa
-          slobodne dane prema pravilima programa (1,5 dan nedeljno; 1 nedelja posle 6 meseci)
-          dotirane karte za javni prevoz ili korišćenje porodičnog automobila za odlazak na kurs jezika
-          učešće u društvenim aktivnostima koje organizuje Au Pair agencija iz Francuske
-          pomoć i podršku agencija koje realizuju program, tokom čitavog trajanja programa





AU PAIR NEMAČKA

Posebni uslovi

  • Trajanje programa
Devojke mogu na Au Pair programu u Nemačkoj boraviti najmanje 6, a najviše 12 meseci.

  • Obaveze Au Pair devojke
Au Pair devojke u Nemačkoj imaju obavezu da:
-          čuvaju decu oko 30 sati nedeljno2-3 puta nedeljno u večernjim časovima
-          pomognu u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova (teški kućni poslovi, pranje prozora, košenje trave kao i briga o kućnim ljubimcima ne spadaju u obaveze Au Pair devojke) 
-          pohadjaju  kurs nemačkog jezika
-          učestvuju u pokrivanju troškova obaveznog zdravstvenog osiguranja, u dogovoru sa porodicom
-          poštuju pravila programa i komuniciranja sa agencijom organizatorom programa
-          pristojno se ponašaju i oblače

  • Prava Au Pair devojke
Au Pair devojke imaju pravo na:
-          zasebnu sobu i ishranu u okviru porodice
-          ugovoreni džeparac u iznosu od 260 EUR/mesečno
-          učešće porodice u troškovima obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa dogovorom izmedju devojke i porodice domaćina
-          slobodne dane prema pravilima programa
-          plaćeni godišnji odmor u trajanju od 4 nedelje (nakon 12 meseci boravka u porodici)
-          učešće u društvenim aktivnostima koje organizuje Au Pair agencija iz Nemačke
-          pomoć i podršku agencija koje realizuju program, tokom čitavog trajanja programa
-          korišćenje besplatnog servis telefona u hitnim slučajevima















AU PAIR AUSTRIJA


Posebni uslovi

  • Ko može biti učesnik programa?
Pored opštih uslova za učešće na programu koji važe za sve zemlje, pravo učešća na Au Pair programu u Austriji imaju devojke od 18-27godina starosti.

  • Trajanje programa
Devojke mogu na Au Pair programu u Austriji boraviti od 6-12 meseci, tokom čitave godine odn. 2-3 meseca tokom leta.

  • Obaveze Au pair devojke:
Au Pair devojke u Austriji imaju obavezu da:
-          čuvaju decu 20 sati nedeljno + čuvanje u večernjim časovima
-          obavljaju lakše kućne poslove zajedno sa ostalim ukućanima (raspored obaveza zavisi od porodičnih navika, obaveza i uzrasta dece). Teški kućni poslovi, pranje prozora, košenje trave kao i briga o kućnim ljubimcima ne spadaju u obaveze Au Pair devojke 
-          pohadjaju kurs nemačkog jezika
-          budu fleksibilne, tolerantne i prilagodljive
-          finansiraju zdravstveno osiguranje tokom trajanja programa
-          poštuju pravila ponašanja propisana pravilima programa i kućnog reda porodice domaćina

  • Prava Au Pair devojke:
Au Pair devojke u Austriji imaju prava na:
-          džeparac u iznosu od 450 EUR/mesečno
-          pokrivanje 50% troškova kursa jezika od strane porodice
-          zasebnu sobu
-          tri obroka dnevno
-          najmanje 1 slobodan dan nedeljno
-          godišnji odmor za duži boravak na programu





















AU PAIR ŠPANIJA


Posebni uslovi

  • Ko može biti učesnik programa?
Pored opštih uslova za učešće na programu koji važe za sve zemlje, pravo učešća na Au Pair programu u Španiji imaju devojke od 18-27 godina starosti. Ukoliko devojka ne govori dobro španski jezik, moze biti primljena na program ukoliko dobro govori engleski jezik.

  • Trajanje programa
Na Au Pair programu u Španiji devojke mogu boraviti od 6-12 meseci tokom čitave godine odn. 1-3 meseca tokom leta.
  • Obaveze Au pair devojke
Au Pair devojke u Španiji imaju obavezu da:
-          čuvaju decu 30 sati nedeljno
-          obavljaju lakše kućne poslove zajedno sa ostalim ukućanima (raspored obaveza zavisi od porodičnih navika, obaveza i uzrasta dece). Teški kućni poslovi, pranje prozora, košenje trave kao i briga o kućnim ljubimcima ne spadaju u obaveze Au Pair devojke   
-          pohadjaju kurs španskog jezika
-          finansiraju obavezno zdravstveno osiguranje za sve vreme trajanja programa
-          budu fleksibilne, tolerantne i prilagodljive
-          poštuju pravila ponašanja propisana pravilima programa i kućnog reda porodice domaćina
-          pristojno se ponašaju i oblače

  • Prava Au Pair devojke
Au Pair devojke u Španiji imaju prava na:
-          džeparac u iznosu od 70 EUR nedeljno (ukoliko porodica živi u gradu) odn. 80 EUR nedeljno (ukoliko porodica živi u predgradju ili manjem mestu)
-          zasebnu sobu i ishranu u odabranoj porodici
-          jednodnevni odmor nedeljno
-          jednonedeljni odmor nakon 6 meseci odn. dvonedeljni odmor za učesnice programa u trajanju od 12 meseci
-          podršku agencija tokom čitavog trajanja programa

Prijave i info na tel: 064 174 9379 Ivana ili na mail: manager@sasamihajlovic.com

No comments:

Post a Comment